Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

You and Me

Daisypath Anniversary tickers

2 May 2006

生日蛋糕





栗子蛋糕!!又係栗子蛋糕!!!

一個要好的同事兼上司牛一,梗係要送個蛋糕給她啦!知道她不嗜甜,所以之前已試探了她的口味,迫她想了很久,(我想她都知我的詭計吧!),結果她選擇了"栗子蛋糕",心想......又是栗子蛋糕,因為其實我做生日蛋糕的次數真的不多,十隻手指都計得出,但栗子蛋糕己做了兩次!想不到我認識的人當中,大家的口味都差不多,真是嗅味相投呀!

今次第一次試做圍邊的唧花,不出我所料,真的很強差人意!雖然事前己有心理準備,但仍是不服氣,唧完一圈之後,剷了又再唧過,加上天氣實在悶熱,打起的忌廉真的不容許我慢慢來試,最後唯有草草了事呢!(其實已熱到額頭滴汗呢!)

好彩今日同事看到後反而安慰我,(她真厚道兼滿有愛心呢!),同事們吃了都說好味道,栗子蓉甜道剛剛好,當然啦,我幾經試味兼且顧及她們少甜的要求o麻!(太自滿喇 ^o^)
不過當你看到別人吃著自己的出品時的開心樣子,自己真的多辛苦都值得呀!

祝她生日快樂,身體健康!

材料:(7")
A. 蛋糕底 ~ (修改自kei師傅的食譜)
鮮奶 40g
salad oil 30g
糖 40g
低粉 100g
泡打粉 3g
蛋黃 4隻
vanilla ess little

蛋白 4隻
糖 70g

1. 將牛油紙鋪在蛋糕模的底部
2. 焗爐預熱200度
3. 將蛋黃及糖先攪勻,再加入菜油及橙汁拌勻
4. 加入已篩低粉及發粉,輕輕拌入
5. 將蛋白打至起泡,分次加入糖打至起身
6. 將1/3蛋白加入蛋黃糊中輕輕拌勻,然後將麵糊倒回餘下之2/3的蛋白中輕輕拌勻
7. 倒入蛋糕模內,焗30分鐘,焗起後,要立即脫模放涼,然後切成兩片備用

B. 栗子忌廉 ~
淡栗子蓉 250g
已打起的甜忌廉 250g
(若用淡忌廉,則需加入糖霜打發成甜忌廉,200g淡忌廉加50g糖霜)

1. 將栗子蓉加入已打起之甜忌廉拌勻備用,另外留大概80g的甜忌廉作裝飾用

蛋糕做法 ~
1. 放一片蛋糕片在最底,塗上薄薄一層甜忌廉,然後鋪上一層栗子忌廉
2. 在另一片蛋糕片上塗上一層甜忌廉,忌廉面向底放在栗子蓉上,輕輕壓實
3. 用抹刀將忌廉塗勻蛋糕面及圍邊
4. 用唧花咀唧上栗子忌廉和鋪上鮮果作裝飾,完成

後記 ~
- 做了三次這個蛋糕,抹平忌廉這一環真的好考功夫,小妹自問真的未合格!
- 今次試做圍邊的唧花,做成之後的感覺就是不如不做呢,因為手唔夠定,力度唔夠平均皆是我敗北的原因,而且今次的栗子蓉內有少許粒粒的栗子肉,致令唧花的時候會塞住個唧咀口,呢個問題下次再做都要特別留意!
- 我認為蛋糕片的份量可以多些或加多一層,但其實是我技術不好,片不到三片呢!

蛋糕做法參考自為食貓 ~ 栗子蛋糕

10 comments:

Kelly said...

其實你已經做得很好啦
加上你的愛心,味道一定very good啦!
不知你有沒有發現我很少做cream cake呢?
一方面原因係屋企人唔鍾意
另一方面係我技巧太差
我又不思進取唔肯多試
所以整俾朋友多數都唔整cream cake,費時出醜呢

Eva said...

dear kelly,
多謝你呀!味道都唔錯架,呵呵呵!
嘻嘻,其實暫時冇人或事要你"的"起心肝去做,若果你要做既一定可以做得很好的!

Mrs. Ip said...

你好呀,第一次留言,我也在星期二剛試了唧栗子蓉,實在太難,個唧咀成日都有野塞住咁!所以你做的已經很好了....我那個請了大口仔食....因我用了淡忍廉加栗子蓉,無甜味...死未?

Eva said...

dear titania,
你好呀,好歡迎你來呀!
係呀,唧花睇人做就好易,自己就...唉!嘻,淡味的栗子蓉咪好健康!係你整既,愛心搭夠啦!

MaBeL said...

作得不錯,
送禮最重要心意。

Eva said...

dear mabel,
你講得好好,但如果整得好些就更好喇!

mui mui said...

eva,這個栗子蛋糕好靚呀~~我都好鍾意栗子忌廉蛋糕的~又香又軟

Eva said...

dear mui mui,
嘻嘻,謝謝你呀!
栗子蛋糕真的好香好好味呀!

J 師奶 said...

請問淡栗子蓉是甚麼?
我試過把栗子壓成蓉, 做出來的淡栗子 cream 有明顯的一粒粒口感...
-__-"

Eva said...

~~J師奶,
有現成的栗子蓉賣的,在超級市場或烘焙材料店都有。
我這個是自己將栗子烚熟再壓成蓉的,可能你壓得不夠所以還剩下些栗子粒,你可以用blender攪拌便會細緻些,其實有少許粒粒更可以增加口感呢!